söndag 31 mars 2013

Mera påskmat

Idag har vi haft påskbuffét som innehöll en massa god mat.


Imorgon blir det dags att åka hem igen. Påsken och semestern är redan över.

lördag 30 mars 2013

Matutmaning 2013: Vecka 13

Påsken till ära lagade jag både huvudrätt och efterrätt som en del av min matutmaning den här veckan. Till huvudrätt blev det lammgryta med smaker av rödvin, vitlök och romarin. Med lammgrytan serverade jag palsternackspuré och rosmarin potatis. Till efterrätt blev det kokospannacotta med chokladganache och citrussallad.

Lammgryta
 Lammgryta
För 4 personer

1,5 kg grytkött av lamm med ben
8 schalottenlökar
6 vitlöksklyftor
5 kvistar rosmarin
2 morötter
2 palsternackor
2 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
Vatten
Salt och peppar
Smör
Maizena redning för bruna såser

Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i en stekpanna med lite smör tillsammans med lök och vitlök. Lägg köttet, löken och vitlöken i en gryta. Tillsätt vinet i grytan och häll i vatten så att köttet täcks. Lägg i rosmarin kvistarna och buljongtärningen i grytan. Låt allt puttra på svag värme tills köttet faller av benen (ca 2-2½ timme). Lägg i slantar av morötter och palsternacka ca ½ timme före köttet är färdigt. Använd maizena för att göra såsen tjockare till slut.

Kokospannacotta med tillbehör
Kokospannacotta
För 4 personer

2 dl kokosgrädde
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl Gelésocker Multi
(Vaniljstång)

Lägg allt i en kastrull (skrapa ur vanilfröna ur vaniljstången och lägg också vaniljstången i kastrullen), koka upp och låt koka i en ½ minut. Ta bort vaniljstången och häll röran i serveringsskålarna. Låt stelna i alla fall 4 timmar eller över natten. (Receptet är taget ur Kotivinkki 5/2013)

Choklad ganache

80 g mörk choklad
80 g vispgrädde
25 g socker
25 g honung

Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden, sockret och honungen. Häll över chokladen och rör tills det blir en slät smet. (Receptet är taget från recept.nu)

Citrussallad

½ dl vatten
½ dl socker
Saften av en ½ citron
2 apelsiner
1 blodgreipfrukt

Koka vattnet och sockret i 2 minuter till en lag. Låt kallna och tillsätt sedan citronsaften. Skär ut klyftor ur apelsinerna och blodgreipfrukten. Lägg klyftorna i en skål och häll över lagen. (Receptet är taget från alltommat.se)

fredag 29 mars 2013

Pasha

Igår lagade jag och mamma för första gången pasha, som vi åt idag. Pasha är en påsk efterrätt, som är en tradition  i ortodoxa länder. Jag tror detta var första gången jag har ätit pasha, och jag tyckte det var riktigt gott. Dessutom var det väldigt enkelt att laga.

Historiken bakom pasha hittar du här
Receptet hittar du här (receptet är på finska).

Kort översatt så gör du pasha så här: Vispa 100g rumsvarmt smör med 1 dl socker tills det är vitt och pösigt. Blanda i 400g kvarg, 1 ägg, saften från en halv citron, 2tsk vaniljsocker, en ½dl krossad mandel, en ½dl russin och en ½ suckat. Vispa 2dl grädde och blanda i röran. Lägg en fuktig gasvävstygsbit i en sil och häll i röran. Lägg silen i en bunke och in i kylskåpet över natten.

torsdag 28 mars 2013

Fisk

Både på måndag och tidag kollade vi nätet om vi lade på söndag. På måndagen fick vi 5 abborrar och på tisdag blev det 2 (som blev kattmat). På måndagen lagade jag stekt abborre med potatis- och pepparrotsmos, beurre blanc och en lökkompott med lingon. Jag tyckte hela rätten var ett fiasko, särsklit utseendemässigt, fast komponenterna smakade bra. Men som en rätt så vet jag att jag kunde ha gjort bättre. Hela rätten komponderade jag ihop av det vi hade hemma.

Det jag skulle ha gjort annorlunda var att skippa lökkompotten och använt dill i både såsen och som pynt för att ge rätten både färg och smak. Dessutom borde jag nog studera upplägg av mat lite mera eftersom jag ofta blir helt tom för idéer och då blir det bara på ett vis hela tiden.

Färsk fisk

Den misslyckade rätten

söndag 24 mars 2013

Semester

Både jag och Patrick har tagit semester och flygit hem till mitt kära Finland. Idag satte vi ut nät under isen och gammelgäddan slank undan igen. Kanske det blir fik imorgon, vem vet!

Nätet ligger tryggt under isen väntande på fisken.
Gammelgäddan

onsdag 20 mars 2013

Smaker

Sitter och prövar komma på en efterrätt påsken till ära. Jag har svårt att komma på någon som helst smak som jag förknippar med påsken, förutom choklad och memma då. Vilken/vilka smak/smaker förknippar ni med påsken?

Påsken 2012

tisdag 19 mars 2013

Matutmaning 2013: Vecka 12

Att hitta på maträtter är inte alltid så lätt. Efter att jag lagat maträtter med er läsares ingredienser så var det en utmaning att konstruera veckans rätt. Men mat blev det! Veckans rätt är stekt torsk med potatisgratäng, purjolöks pickles och dill- och creme fraiche skum. Nästa veckas rätt är under planering och jag kan avslöja att det blir både huvudrätt och efterrätt, påsken till ära. :)

Receptet på purjolökspickles hittar du här.

Dill- och Creme Fraiche skum

1 dl Creme Fraiche
8 små kvistar med dill
1 msk matgrädda
salt och pepper

Lägg creme fraichen, grädden och dillen i en burk som passar till en stavmikser, salta och peppra. Miksa med en stavmikser för att skapa skum. Hela röran blir inte till skum. Passar godt till fisk. 

Tips: Tillsätt 1-2 tsk med citron för en fräshare smak.


måndag 18 mars 2013

Marthas matkorg

Martha förbundet i Finland håller på med en kampanj just nu som handlar om att laga mat med råvaror som är i säsong. Deras vår matkorg innehåller: ägg, spannmål, frysfynd, gös, gädda, sik, torkad och odlad svamp, groddar, ärtskott och krasse.

Inspirerad av råvarorna så lagade jag en ärt- och basilika risotto med stekt lax.

Ärt- och basilikarisotto med stekt lax
Recept

Olja 
En liten lök
2 vitlöksklyftor
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
7-8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl ärter
1 dl hackad basilika (färsk)
1 dl parmesan ost
Salt och peppar

400g lax eller sik med skinn
Olja
Smör
Salt och peppar

Risotton: Finhacka löken och vitlöken, fräs allt i olja tills löken börjar bli lätt "genomskinlig". Sätt vattnet att koka och tillsätt buljongtärningarna. (Buljongen skall vara varm när du tillsätter den till riset, så låt buljongen stå på svag värme hela tiden). Tillsätt riset i pannan med löken och fräs i några minuter. Häll i vinet och låt det  puttra på medelvärme. Låt vinet koka in i riset

Nu är det dags att börja tillsätta buljongen, tillsätt en skopa med buljong och låt det koka in i riset före du tillsätter en skopa till. Rör nu och då. Fortsätt så här tills riset är mjukt men har fortsatt en kärna kvar. Tillsätt ärterna, basilikan och parmesanen tillslut och krydda med salt och peppar vid behov.

Fisken: Salta och peppra fisken på alla sidor. Lägg lite olja och en klik smör stekpannan. Stek fisken med skinnet nedåt tills den nästan är färdig, vänd och stek tills fisken är färdig. 


Recipe by anilorac

söndag 17 mars 2013

Matutmaning 2013: Vecka 11

Det här var sista veckan med bloggläsarnas matutmaningar, för den här gången. Sist ut var hamburgare, som min sambo Patrick önskade sig. Det blev en trio av hamburgare, en amerikansk, en italiensk och en thai variant. 

Receptet kommer senare
Till er alla som kommit med ett förslag till utmaningen! Skicka er adress till min mail canderss@abo.fi eller på facebook. Jag ska fixa er överraskning i påsken.

fredag 15 mars 2013

En barndomsklassiker

Makaronilåda är verkligen en matklassiker från barndomen som hänger med ännu. Så gott, väldigt enkelt och med en massa ketchup så blir det perfekt.

Makaronilåda

onsdag 13 mars 2013

Överraskning

Igår bakade Patrick morotskaka till efterrätt. En söt överraskning en helt vanlig tisdag. :)


söndag 10 mars 2013

Matutmaning 2013: Vecka 10

Dagny kom med förslaget selleri och kålrot. Först hade jag ingen aning om vad jag skulle göra men när jag bläddrade i en eller annan tidning så såg jag ett recept på en vegetarisk kormagryta. Därför bestämde jag mig för att laga en liten indisk festmåltid med en kormagryta med bland annat kålrot och rotselleri, pilaffris och flatbröd.

Receptet kommer senare.

lördag 9 mars 2013

Perfekt start på dagen

Långa mornar i helgen är för mig bland det bästa som finns. Idag lyser solen och till norgonmål fixade jag en caffe latte och smörgåsar med äggröra.


Caffe Latte

3/4 dl espresso eller stark kaffe
2 dl mjölk

Koka kaffe. Värm mjölken tills den börjar ryka. Vispa för att få skum.
Häll kaffen i en mugg/kopp. Häll i mjölken och skeda skummet på drycken.


onsdag 6 mars 2013

Snöstorm

Här har de snöat, snöat och snöat. Snökaos var det i morse när jag körde till jobbet och såklart körde jag fast. Efter några om och men och en massa god hjälp från en förbikörande bil.

Någon bild bjuder jag inte på eftersom det är bara är vitt ute. 

tisdag 5 mars 2013

Det enkla

Oftast är det enkla det bästa som finns. Idag blev det traditionell husmansskost till middag. Griskotletter och potatismos med smör- och karamelliseradlöksås.


måndag 4 mars 2013

Biffsmörgås

I helgen lagade jag mig några små biff smörgåsar med en tomatchutney. Tomatchutnyen var väldigt god och jag skall absolut laga den igen. Men istället äta den med någon annan maträtt. Receptet var från Gordon Ramsays Ultimate Cookery Course kokbok.

Biffsmörgås med biff, majonäs, sallad och tomatchutney

söndag 3 mars 2013

Tjejkväll

Lördagskvällen bestod av mat, dricka och trevligt sällskap! På menyen var det vårrullar, grönskascurry och ris. Jag skall dela med mig av recepten en annan dag.